BAKOSFA - Partner az otthonteremtésben!

Fenntarthatóság

Felelős működés

Cégünk számára a fenntarthatóság nem csupán egy divatos szlogen. Működésünk, döntéshozatalunk során szem előtt tarjuk a társadalmi-, környezeti- és gazdasági- fenntarthatóság szempontjait.

Számos cikk jelent meg ez irányú tevékenységünkről, eredményeinkről, melyekkel reményeink szerint jó példát mutatunk más vállalatok, vagy akár vásárlóink számára. 27 éves működésünk során a Cégünk környezetvédelmi ellenőrzései során elmarasztalásban nem részesült. Mindennemű környezetvédelmi szabályoknak és törvényeknek megfelelünk.

Környezetbarát Termék embléma

Cégünk nem egyszer használatos, eldobható eszközöket gyárt, termékeinkkel értéket teremtünk. Asztalokat, székeket, szekrényeket, ajtókat, ablakokat gyártunk, illetve javítunk. Anyagfelhasználásunkat igyekszünk úgy optimalizálni, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen. A megmaradt hulladékból először kisbútort, annak maradékából barkács lécet gyártunk.

A nem fölhasználható hulladékból bio forgácsot állítunk elő, melyet állatkereskedések felé értékesítünk, illetve egész éves fűtési igényünket fedezzük. Az elégetett fa az égetés során csak annyi káros anyagot bocsát ki, amennyit élete során megkötött, így nem terheli jelentősen környezetünket.

Környezetbarát termékek a Bakosfa Kft. barkácsboltjának polcain

Szolgáltatásainknál hangsúlyozzuk, hogy régi még értékes bútordarabokat is felújítunk, átfényezünk, szükség esetén át is szabjuk őket, hogy egy másik funkcióban tovább szolgálhassanak.

Fa termékeink előállítása során megtalálhatók az olyan termékek /sámli, hokedli, polctartó konzolok stb./, melyeket csak azért gyártunk, hogy a hulladék keletkezésünket minimalizáljuk.

Cégünk végén jár az EMAS (Eco-management and Audit Scheme - hitelesített környezetvédelmi vezetési rendszer) minősítés megszerzésében, folyamatosan dolgozunk a kívánatos szint elérésén.


Sorrendünk a hulladék kezelésben:Lapszabászati üzemünket számítógépes optimalizáló programmal láttuk el, mely segítségével a lehető legkisebbre csökkentettük a hulladék keletkezést.

  • Megelőzés - a hulladék keletkezésének megelőzése
  • Újra használat - kisbútorok, barkács lécek gyártása
  • Újra hasznosítás - értékesítés bio forgácsként, tüzelőként
  • Lerakás, elszállítás
Újrahasznosíthatóság emblémája

A technológiai munkáink során keletkezett fémhulladékot és csomagoló anyagokat szelektív gyűjtjük, majd a MÉH telepekre visszaszállítva értékesítjük. A gyár udvarunkon található szelektív gyűjtő felhívja dolgozóink figyelmét arra, hogy akár az otthoni palackokat, üvegeket és a papírokat is behozhatják. Használatát még a munkaköri leírások is tartalmazzák. A használt elemek, illetve kiégett izzók begyűjtésére külön tárolót rendszeresítettünk. A toxikus kibocsátások csökkentése érdekében plakátokon hívjuk fel vásárlóink figyelmét a gépjárművek leállításáról, amíg várakoznak vagy árut pakolnak.

Energiaköltségeink csökkenésének érdekében ösztönözzük vezető kollégáinkat arra, hogy vizsgálják meg a közüzemi számlák tartalmát és igyekezzenek lefaragni belőlük. Mindez természetesen odafigyelést igényel, de dolgozóinknak köszönhetően kis figyelmességgel, optimalizálással, takarékos javaslatokkal csökkenteni tudtuk energiaszükségleteinket. Az így nyert céges energia forintokat gyümölcsre költjük, gyümölcsfolyosónkat működtetjük belőlük.

Beruházási terveink között szerepel a napkollektorok által segített meleg víz előállítás, illetve egy olyan épülethűtési rendszer kialakítása, mely az alattunk található pincerendszer hideg levegőjét használná fel. Cégünk környezetvédelmi stratégiájáról minden alkalmazott írásban kapott tájékoztatást, fölhívva figyelmüket arra, hogy otthoni környezetükben is alkalmazhatják ezen technikákat.

Pet palack prés

Munkavállalóink a munkaszerződésükben találkoznak a cég környezetvédelmi programjával, igyekszünk olyan környezet tudatos tevékenységre tanítani őket, amit otthon is alkalmazhatnak. Például, elhasznált elemeiket, akkumulátoraikat, izzóikat cégünknél is lerakhatják. Céges rendezvényeinken, tárgyalásaink során visszaváltható üveges italokat szolgálunk fel, így nem terheljük feleslegesen környezetünket. A visszaváltható üvegek alkalmazása mellett óvhatatlanul keletkezik műanyag palackos hulladék, melyet üzletünkben bemutatott és értékesített palackzsugorító készülékkel préselünk össze, majd helyezzük a szelektív hulladékok közé.

A környezettudatos viselkedést én a gyermekeimtől tanultam, ők ezt a viselkedésformát az általános iskolából hozták haza. Ezért mi is fontosnak tartottuk, hogy a XXII. kerületi általános iskolák mindegyikét támogassuk egy-egy palackzsugorító készülékkel, ezzel is segítve a környezet tudatos viselkedési forma elterjedését.

A káros anyag kibocsájtás ellen, valamint a testi fittség mellett kampányolva, felhívtuk kollégáink figyelmét arra, ha valaki a tömegközlekedéses vagy autós munkahely megközelítést ki szeretné váltani kerékpárral történő megközelítésre, az könnyen megteheti, hiszen a cég a kerékpár költségeit megelőlegezi számára és ráér azt havonta 5.000,- Ft-tal kamatmentesen törleszteni. Két kollégánk élt is a vásárlás lehetőségével.

Barkács vásárainkon környezetvédelmi elkötelezettségünk erősítéseként mindig kerékpárokat sorsolunk ki. 

Értékesítéseink során nem törekszünk az extra nagy profitra, inkább a sűrű fillér elvét követjük. Fokozott figyelmet fordítunk arra, hogy mielőtt az árut a vevőnek megvételre javasoljuk, megismerjük a felhasználási módot és területet. Drága és cifra termékkel nem terheljük pénztárcájukat, ha megbizonyosodtunk arról, hogy alacsonyabb fokozatú vagy gyengébb minőségű is megfelel számukra.

Magyar Termék logó

Üzletvitelünkben betartjuk az etikus eladói normákat. Nem cserélgetjük beszállítóinkat, a lehető legközelebbről szerezzük be termékeinket. Pontosan fizetünk, ha likviditási gondunk akad, fizetési átütemezést kérünk. Üzletünk és gyártott termékeink megbízható minőségűek és a vevő várakozásának megfelelőek. Az általunk forgalmazott termékek esetében a haza, magyar termékek elsőbbséget élveznek.

Nyitva tartásunkat vásárló baráttá alakítottuk, így vasárnap kivételével minden nap, reggel 8-tól este 8 óráig várjuk kedves megrendelőinket. Termékeink értékesítésénél tudatjuk ügyfeleinkkel, hogy az általuk választott termék vagy szolgáltatás megfelel a hosszú távú társadalmi és környezeti elvárásoknak.

Cégünk kerüli, sőt szükség esetén elutasítja a megrendelést azoktól a személyektől, akikről környezetük többször is etikátlan véleményt formált. Értékrendünkkel ütköző emberi magatartást, vagy olyan ügymenetet ahol más emberek értékei sérülnek nem támogatunk, igyekszünk távol maradni ezektől. Csak etikus normák alapján, kiszámítható beszállítói partnerekkel kereskedünk.

Árképzésünk során tisztességes kereskedelmi haszonra törekszünk, mert csak így tudjuk biztosítani a megfelelő biztonságot, munka- és szociális körülményeket, illetve képviselni környezetvédelmi és újrahasznosítási programunkat. Üzletvitelünkben mindig betartjuk a gazdasági verseny írott és íratlan szabályait. Tisztességtelen üzletben nem veszünk részt és ahhoz nem asszisztálunk.

Személyes tapasztalataink alapján az elmúlt években több barkácsboltnak is be kellett zárnia. Értékelhetnénk úgy is, hogy ez kedvez nekünk, hiszen kicsivel nagyobb szelet jut majd a tortából, azonban jól tudjuk, ha mi barkácsbolt tulajdonosok nem fogunk össze, akkor csak idő kérdése, és a nagyobb, erősebb barkácsboltok sem tudnak versenyképesek maradni a multik hihetetlen tőkéjével és szervezettségével szemben.

Ezermester Magyar Barkácshálózat logója

Ezen megfontolásból létrehoztuk az Ezermester Magyar Barkácshálózatot, melynek célja a magyar barkács piacon működő üzletek együttműködésének kialakítása és fejlesztése. A láncolat sikerében minden magyar érzésű barkácsbolt tulajdonosnak felelőssége van. A mi feladatunk a saját piacunk védelme és kötelességünk a hazai termelők és gyártók képviselete. Őrizni és védeni kell értékeinket. Az Ezermester üzletek versenyképessége abban áll, hogy apró sejtekként jelen lehetünk minden kerületben akár több üzlettel is. Mélyebb választékot kínálunk néhány szakterületen, melyet segít a személyes kapcsolattartás és a szívélyes szakmai kiszolgálás.

Arra törekszünk, hogy egységesek legyünk a piaci megjelenésben, alapválasztékunkban, akcióinkban, beszállítóinkban, logónkban. Igyekszünk eltanulni a multiktól azt, amit lehet, azaz: nagy mennyiségben árut beszerezni, erős márkanévvel biztosítani az ismertséget és vevői bizalmat, és eredményes marketing tevékenységet folytatni. Az országot behálózó apró barkácsboltokat nem konkurenciának tekintjük, hanem meglévő vagy lehetséges partnerként hívjuk őket együttműködésre.

Ezermester Magyar Barkácshálózat egyszerűsített logója

Reményeim szerint közép és hosszútávon sikerül megőriznünk a hagyományos barkácsüzletek versenyképességét a magyar barkácspiacon. Ez az Ezermester célja, melynek már 19 csatlakozott franchise partnere van. Bővebb információ az ezermestermb.hu oldalon található.